El meu avi

El meu avi va néixer el 23 de juny de 1927 a «Villanueva Del Rey», era el quart de set germans, un dels quals va morir als tres anys.

La seva infància va ser molt dura, mai va poder anar a l’escola ja que tenia que ajudar als pares. Amb vuit anys estava cuidant porcs i quan tenia nou anys va esclatar la Guerra Civil Espanyola.

Quan va començar la guerra civil tota la seva família es va anar cap a les muntanyes, a una finca que ells tenien. Aquesta estava tota plena de gent, quan van arribar, però no els van fer fora. Durant aquesta època la seva mare va morir a costa d’una malaltia, concretament als onze anys, i es van quedar sols, ja que el seu pare treballava en el camp. També van segrestar a un dels seus germans durant un temps, després van fer un intercanvi pel seu pare, que només el van tenir retingut uns dies. A la postguerra, els guerrillers que s’amagaven a les muntanyes van segrestar al mau avi durant uns dies i després el van deixar marxar.

Va començar a fumar molt aviat, concretament als deu anys, i no va para fins que va morir.

Amb dotze anys ell i el seu germà gran ja treballaven al camp fent el que podien com: arrancar alzines no molt més grans que ells, vorejant oliveres, cuidant animals, etc. I quan arribava la nit s’anaven a caçar, ja que estaven sols al camp i necessitaven menjar.

Als vint-i-un anys es va allistar a la mili, i va ser la millor època de la seva vida. Li van assignar aprop de la «línea de la Concepción». Ell era l’encarregat de cuidar i netejar el cavall del capità.

Durant aquesta època va aprofitar per aprendre el necessari per poder firmar els papers.

Després de la mili és va anar amb un home a treballar al camp, els seu treball era segar, talar arbres, sembrar, recollir les olives i més coses. Més tard es va anar a treballar pel seu compte, és va comprar un ruc, i després d’un any es va comprar un altre, amb aquests feia tot tipus de treballs: arava, trillava, recollia el gra i altres coses.

Van passar dos o tres anys fins que es va comprar el seu primer toro, que justament se’l va comprar al pare de la seva futura muller, és a dir la meva àvia, va passar un bon temps fins que va vendre el toro, i el mateix dia es va comprar dos o tres vaques, passat un temps va arribat a tindre 69 vaques, amb aquestes venien una part de la llet que n’obtenien, i venien a les cries per a la carn, va passar temps fins que es va comprar la seva primera ovella, després els sues germans li van regalar sis ovelles més, cada any es quedaven una o dos cries i les altres les venien, van passar uns anys fins que es va comprar dos finques, en les que hi havien plantades oliveres.

També tenia un hort a parceria, ell sembrava de tot; tomàquets, melons, xíndries, patates, cogombres, etc. Però ho va haver de deixar pel càncer, igual que totes les altres activitats.

En resum des de petit no ha conegut altra cosa que no sigues el camp.

El meu avi va morir el 31 de juliol de l’any 2009 a Málaga, a casa de la meva tieta.

Deja un comentario